Pagina's

zondag 5 juni 2011

Voorweeën en echte weeën

Al vier nachten heb ik voorweeën, iets nieuws voor mij want de vorige bevalling werd ik bij 35 weken eigenlijk overvallen. Nu is het heel anders, ik heb al vier nachten voorweeën en elke nacht denk ik is dit dan het begin en tegen de ochtend is alles rustig en het blijft rustig tot 's nachts. Dan beginnen ze weer.
Ik begin nu toch wel wat ongeduldig te worden, maar ja het kan nog wel even doorgaan zo.
Wat zijn nu voorweeën

Voorweeën

In de laatste weken van de zwangerschap nemen de harde buiken in aantal toe en worden pijnlijker. Deze contracties worden ‘voorweeën’ genoemd.

Het is niet helemaal duidelijk waardoor de omslag van de voorweeën naar de echte weeën bepaald wordt.

Voorweeën worden als pijnlijker ervaren. Ze kunnen al een paar weken voor de uitgerekende datum optreden. Vooral in de laatste dagen voor de bevalling kunt u hier meer last van krijgen.
Voorweeën zijn pijnlijk en kunnen soms enkele uren om de drie minuten aanhouden om vervolgens weer weg te blijven.
Het kan echter ook zo zijn, dat deze weeën niet regelmatig om de drie minuten maar bijvoorbeeld om de 3-8-7-5-6 minuten komen.
Kenmerkend van voorweeën is dat ze niet erger worden en ook niet langer gaan duren. Voorweeën duren dertig tot veertig seconden en treden meestal ‘s nachts op.
Wat doen voorweeën?
Voorweeën kunt u zien als een voorbereiding op de naderende bevalling. De baarmoeder en de baarmoedermond worden voorbereid. Tevens zal het hoofdje dieper in het bekken geduwd worden.
Voorweeën ontsluiten de baarmoedermond niet. Wel ondergaat de baarmoedermond een flinke verandering. Buiten de zwangerschap is deze kegelvormig en minstens zo lang als het bovenste kootje van de duim.
De voorweeën zorgen ervoor dat het 'vingerkootje' steeds kleiner wordt en heel zacht. Aan het einde van dit verwekingsproces voelt de verloskundige een baarmoedermond die aanvoelt als totaal ontspannen lippen.
Verder is het belangrijk om te weten dat u bij een tweede of derde kind langer voorweeën kunt hebben.
Hoe kunt u voorweeën het beste opvangen?
U kunt bijvoorbeeld op uw zij gaan liggen met een kussen tussen de benen. Hierbij ademt u diep in door de neus, terwijl u uw buik probeert op te bollen.
De baby krijgt dan als het ware meer ruimte. Zet uw adem een paar seconden vast en blaas de lucht weer langzaam uit terwijl u de letter ‘F’ uitspreekt.

Ik hoop dat vannacht het omslagpunt komt en dat ik echte weeen krijg. Zo langzamerhand ben ik toch wel heel benieuwd naar ons kleine kereltje en ben ik die voorweeen echt zat. Zo bereid de natuur je op de echte weeën voor, want het wordt wel afzien denk ik.

Echte weeën

De voorweeën gaan op een bepaald moment over in de 'echte' baringsweeën. Het is voor vrouwen, die al kinderen hebben, moeilijk om te omschrijven hoe een wee voelt en welke pijn men ervaren heeft. De ergste pijn is men al snel na de bevalling vergeten; een paar maanden later vervaagt de herinnering nog verder.

Hoe herkent u weeën?
Een wee heeft een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop. Als de wee net begint, is de pijn goed te verdragen.
Op het hoogtepunt is de druk op de baarmoedermond het grootst en daarmee is de dan pijn het hevigst. Gelukkig duurt het hoogtepunt kort genoeg om de pijn meestal toch goed te kunnen verdragen. Daarna neemt de sterkte van de wee weer af, en u krijgt even rust.
Een sterke wee duurt gemiddeld ongeveer anderhalve minuut vanaf het begin tot het einde. De duur en de sterkte van de wee zijn belangrijker dan de frequentie.
Wanneer de weeën regelmatig gaan komen, zal geleidelijk de baarmoedermond opengaan. Met regelmatig wordt bedoeld om de vijf minuten en niet de ene keer om de tien minuten en dan weer om de vijf minuten.
Naarmate de ontsluiting vordert, zullen de weeën om de vier of drie minuten gaan komen. Maar vooral de duur en de sterkte van de weeën zijn het belangrijkst.
Wat maakt een wee zo pijnlijk? Een wee veroorzaakt een grote rek van de baarmoedermond. Deze wordt als het ware opengetrokken, dit uitrekken is verantwoordelijk voor een deel van de pijn.
Ook wordt er getrokken aan de banden waarmee de baarmoeder is opgehangen aan het bekken. Dit geeft pijn in de liezen, boven het schaambeen, in de onderrug en in het stuitje.
Soms straalt de pijn zelfs door tot in de bovenbenen. Men spreekt dan van ‘beenweeën’. Tijdens een wee wordt ook het hoofdje het bekken ingedreven; dit kan diep binnen in het bekken een akelige botpijn geven.
Waarmee is een wee te vergelijken? Een wee is te vergelijken met het beklimmen van een hoge, steile berg. In het begin van de beklimming gaat alles nog redelijk makkelijk, maar wanneer de top bijna is bereikt, is de inspanning bijna niet meer te doen. Afdalen kost minder moeite dan stijgen.

bron:dokterdokter.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten